Aivobiokemiamme on hyvin herkkä pienille muutoksille. Meidän kehomme rakentaa aminohapoista 60-70 erillaista hormoonia, hormooneja ei tuotu jos kehollamme ei ole riittävää määrää aminohappoja tuottaakseen hormooneja.
Onko sinulla: paniikki häiriö, stressi, masennus, ahdistus, kipu, univaikeudet, jatkuva sairastelu, alhainen kehon lämpötila ja verenpaine, kipeät jumittavat hartiat?
Mikäli vastasit kyllä yhteenkin näistä kysmyksistä varaa aikasi Aminohappo analyysiin tai osta kirja!
Kuten:
- Hyvät rasvat
- Vitamiinit
- Hivenaineet
- Ruokavalio
- Säännöllinen ruokailu n 3-4h välein
- Säännöllinen suolen toiminta (uloste on kiinteää ja tyhjenee kunnolla)
Aminohappoja pyyhkii:
- Sokeri
- kahvi
- aspartaami
- Soija (pyyhkii L-tryptofaania (serotoniinia) pois)
- Stressi
- Kova treeni - aminohappojen kulutus (varastoituu lihakseen)
Proteinipitoisista ruuista saamme aminohappoja, eli liha, kala, kana, kalkkuna, kanamuna, pavut, linssit, maitotuotteet, siemenet, lehtikaali, nokkonen esimerkiksi.
Eri ruuissa on erityisesti eri suuhteessa aminohapot, joita on hyvä eri kehon tiloissa suosia.
Tekemäni Aminohappo analyysi 25€ perustuu The mood cure kirjan oppeihin, jos luet englantia hanki kirja se on erittäin hyyödyllinen. Siellä on myös aminohappo analyysi, jotta voit selvittää onko sinulla puute aminohapoista. Kirjan on tehneet yhteistyössä: lääkärit, psykoterapautit ja ravintoterapeutit. Kirjan ohjeet toimii!
Lyhyesti eri aminohapoista joita testissä testataan!
Kun elämä tuntuu raskaalta ja ylitse pääsemättömältä, ja sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa. On puutos yleensä serotoniinin puutetta.
Kehomme muodostaa L-tryptofanista- 5hydroksitryptofaanin - serotoniinin - melatoniinin
Kehomme haluaa yleensä valmistaa mahdollisimman alkuperäisestä muodosta hormoonit esim kun on univaikeuksia ei pitäsi aloittaa ensin melatoniinillä vaan ensin joko L-tryptofaanista tai sitten 5HTP:stä, jos ne eivät auta yhdessä terveen tuokavalion kanssa sitten vasta voidan siirtyä melatoniinin käyttöön.
Tryptofaani
aminohappo. Tryptofaani on neuroregulaattori serotoniinin ja melatoniinin esiaste. Tryptofaani nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamaan. ʟ-tryptofaani (= tryptofaani)
5-hydroksitryptofaani
5-Hydroksitryptofaani (5-HTP) (C11H12N2O3) on luonnossa esiintyvä aminohappo, joka on serotoniinin ja melatoniinin valmistumisen lähtöaine, ja myös aineenvaihdunnallinen välivaihe niiden valmistumisessa tryptofaanista. 5-Hydroksitryptofaania myydään ympäri maailmaa ilman reseptiä luontaistuotekaupoissa lisäravinteeksi masennuksen hoitoon, ruokahalua vähentämään ja unilääkkeeksi. Suomessa tuote luokitellaan lääkeaineeksi[1]. Sitä markkinoidaan Euroopassa myös vakavan masennuksen hoitoon mm. tuotenimillä Cincofarm, Levothym, Levotonine, Oxyfan, Telesol, Tript-OH, ja Triptum.[2]
Serotoniini
Serotoniini eli 5-hydroksi-tryptamiini (5-HT) on verihiutaleista vapautuva ja verisuonia supistava kudoshormoni sekä aivojen välittäjäaine. 95 prosenttia elimistön serotoniinista valmistuu suolistossa[1].
Melatoniini eli N-asetyyli-5-metoksitryptamiini on elimistössä luontaisesti esiintyvä ”pimeähormoni”. Ihmisen elimistössä sitä erittyy pääasiassa aivojen ympäröimästä käpyrauhasesta.
Tuntuuko elämä huokailulta?
Oletko masentuntu ja onko draivi hukassa ja treeneihinkin saat vääntää itsesi väkisin?
Silloin sinulta puuttuu L-tyrosiini josta keho muodostaa L-Tryptofaanin (kilpirauhashormooniin)
Kilpirauhasen toimintaan toki vaikuttaa myös jodi, jota saa merisuolasta ja erityisen paljon kelp merilevästä. Paljon täytyy lihastestata asioita kun aletaan hoitaa kilpirauhasen toimintaa.
Tyrosiini (C9H11NO3) eli 4-hydroksifenyylialaniini on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta. Se on valkoista, hajutonta ja heikosti veteen liukenevaa kiteistä ainetta. Sen sivuketjussa on fenyyliryhmä. Tyrosiinin kemiallinen nimi on 4-hydroksifenyylialaniini tai 2-amino-3(4-hydroksifenyyli)propaanihappo.
Ihmiselle tyrosiini on ei-välttämätön aminohappo eli elimistö pystyy itse sitä tarvittaessa valmistamaan aminohappo fenyylialaniinista. Tyrosiini on siis fenyylialaniinin johdannainen.
Tyrosiinin vaikutukset elintoimintoihin
Tyrosiinilla on tärkeä rooli solusäätelyssä, koska proteiinikinaasit voivat fosforyloida sen ja siten säädellä proteiinien toimintaa ja aktiivisuutta. Biologisesti se on tärkeä myös, koska se on kilpirauhashormonien (tyroksiini eli tetrajodityroniini ja trijodityroniini), melaniinin (ihon väripigmentti) ja katekoliamiinien (dopamiini, noradrenaliini ja adrenaliini) prekursori eli esiaste.
Onko stressi sinun ongelmasi?
Stressi pyyhkii serotoniinia pios, serotoniini on myös endorfiini johdannainen. Stressi aiheuttaa myös muita ongelmia ravitsemukseen ja sitä kautta hormoonien tuottamiseen.
- Liian pitkät ruokavälit
- Kahvi, sokeri, aspartaami
- Kiire
- Adrealiinin kohoaminen (joka on stressissä erittyvä hormooni)
Terveysvaikutukset
Työperäinen stressi on toiseksi suurin työterveysongelma tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen. Myös myönteinen stressi on kuluttavaa ja vaatii vastapainokseen lepoa ja vapaa-aikaa.[5] Pitkäaikainen psyykkinen stressi muokkaa elimistön toimintaa monin tavoin. Tavallisia muutoksia ovat hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin (HPA-akseli) toiminnan häiriintyminen ja elimistön sisäsyntyinen tulehdustila[6].
Pitkään jatkuva stressi voi aiheuttaa elimistön kroonisen stressivasteen, jolla on monia haitallisia vaikutuksia. Se muun muassa heikentää immuunivastetta, lisää sydänperäisen kuoleman riskiä ja astmaan sairastuvuutta. Pitkittynyt stressi kuluttaa energiavarastoja, hidastaa ruuansulatusta ja nostaa verenpainetta. Stressi voi aiheuttaa myös unettomuutta ja univaje saattaa lisätä stressioireita. Monta vuotta kestänyt krooninen stressi näyttäisi heikentävän muistia ja hidastavan työvauhtia pysyvästi. Tämä saattaa johtua stressihormoni kortisolin hippokampusta kutistavasta vaikutuksesta.[7]
Pitkittyneen työperäisen stressin uskotaan vaikuttavan haitallisesti terveyteen, koska se johtaa elimistön ennenaikaiseen kulumiseen. Työperäinen stressi saattaa johtaa biologisen vanhenemisen kiihtymiseen ja on viitteitä siitä, että solujen ennenaikainen vanheneminen telomeerien lyhenemisen seurauksena olisi yksi osa tätä prosessia. Uupumukseen johtavan kroonisen työperäisen stressin on todettu korreloivan voimakkaasti veressä olevien elimistön immuunipuolustusta hoitavien valkosolujen telomeerien lyhentymisen kanssa myös niillä potilailla, jotka eivät kärsi masennuksesta, ahdistushäiriöistä tai alkoholin liikakäytöstä. [8]
Osa pitkäkestoisen stressin haitallisista terveysvaikutuksista välittyy stressin aiheuttamalla epäterveellisellä käyttäytymisellä kuten (alkoholinkäytön ja tupakoinnin lisääntyminen, epäterveellinen ravinto, lihavuus, vähäinen yöuni, vähäinen liikunta, huono hoitomyöntyvyys).
Onneksi riippuvuuksiin saadaan aminohapoilla apua yhdessä hyvän terapian kanssa.
Tuntuuko elämä antavan sinulle vain tuskaa jota sinä et kestä?
DL-fenyliiniallaniinista keho muodostaa endorfiinin joka on morfiiniakin vahvempi kipu lääke jonka tuottaa meidän keho itse. Se on ns. "rakkaus hormooni" rakastuessamme endorfiinitasot ovat huipussaan. Huomaat myös rakkaus hymyn jos ihminen vaikka pitää matkustamisesta ja hän puhuu siitä sinulle hänen suu on kuin naantalin aurinko tällöin endorfiiniä erittyy:
Endorfiinia erittyy myös:
- Hyvä ruoka
- Seksi
- Musiikki
- Tanssi
- Nauraminen ja itkeminen
- Kaakao ( sisältää DL-fenyliiniallaniinia) syömällä raakasuklaata voit siis hoitaa myös itseäsi.
Endorfiinit tai endomorfiinit (engl. endogenous morphines, ’sisäsyntyiset morfiinit’) ovat keskushermostossa esiintyviä hormoneja eli elimistön itse tuottamia välittäjäaineita, jotka sitoutuvat opioidireseptoreihin saaden aikaan mielihyvän tunnetta ja vähentäen kipuja. Endorfiinit ovat rakenteeltaan polypeptidejä eli 16–30 aminohapon pituisia ketjuja.[1] Kaikki tunnetut endorfiinit ovat kolmen esimuodon eli pro-opiomelanokortiinin, proenkefaliinin ja prodynorfiinin pilkkoutumistuotteita. Aivolisäke valmistaa noin tusinan verran endorfiineja. Endorfiineja ovat esimerkiksi alfa-endorfiini, beeta-endorfiini ja gamma-endorfiini.
Elimistö tuottaa endorfiineja etenkin unen aikana ja suurin osa elimistön endorfiinituotannosta tapahtuukin kello kahden ja neljän välisenä aikana.[2] Endorfiineja vapautuu myös esimerkiksi pitkäkestoisen liikunnan, mielimusiikin kuuntelun, nauramisen, itkemisen ja seksin yhteydessä. Myös auringonpaiste ja voimakkaat mausteet sekä kaakao lisäävät endorfiinien eritystä.[3]
Etenkin pitkäkestoiseen liikuntaan liitetään käsite ”endorfiinihumala”, joka tarkoittaa liikunnan yhteydessä kohoavien endorfiinitasojen aiheuttamaa hyvänolontunnetta. Käsite liitetään etenkin juoksuun ja se tunnetaan englannin kielessä nimellä ”runner’s high”. Endorfiinihumalan termi kehitettiin 1970-luvulla, kun havaittiin, että liikunta lisää veren endorfiinitasoja.[4][5] Vuonna 2008 kyettiin osoittamaan mittausten avulla, että liikunta nostaa myös aivojen endorfiinipitoisuutta.[6][7]
Näiden aminohappojen puutokseen saat varmistuksen aminohappo analyysillä Lisäksi katson sinulle vitamiinit ja yrtit liittyen kyseisen epätasapaino tilaan.
Katson tarpeen mahdolliseen terapiaan ja jos ruokavaliossa on ongelmaa voimme korjata senkin..
Varaa aikasi heti ja sulje pois ettei sinun ongelmat johdu aivobiokemiallisesta häiriöstä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti