keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Touch of Synergy Milk thistle (Silybum marianum)

Touch of Synergy Milk thistle (Silybum marianum)

Auttaa maksaa neutraloimaan myrkkyjä!
Stimuloi myös sappinestettä, mikä helpottaa rasvojen pilkkoutumista.

Maksan terveys on tärkeää, koska se suorittaa yli 500 toimintoa, mukaan lukien elimistössä olevien myrkkyjen suodatuksen ja tuhoamisen.

Yleistä tietoa

Maarianohdake (Silybum marianum) on ollut rohdoskäytössä tuhansien vuosien ajan antiikin Kreikassa ja Roomassa. Nykytutkimus on vahvistanut rohdoksen hyödyllisyyden varsinkin maksan häiriöiden hoidossa. Maarianohdake on kulkeutunut eteläeurooppalaisilta sijoiltaan myös Suomeen, jossa sitä havaitaan lähinnä kaatopaikkojen liepeillä tai satamissa. Karvaiset varret kasvavat n 30-150cm pituisiksi, valkosuoniset lehdet ovat pitkulaisia, aaltoreunaisia, teräväpiikkisiä ja tummanvihreitä.
Antiikin lääkärikirjoissa mainitussa maarianohdakkeesta on paljon menestystarinoita maksavaurioiden hoidossa.

Vaikuttavat aineet

Maarianohdakkeen teho perustuu lähinnä kolmeen maksaa suojelevaan yhdisteeseen, joiden muodostamaa ryhmää kutsutaan silymariiniksi. Keskeisin silymariinin osista on silibiniini. Maarianohdakkeen sieminissä on silymariinia 4-6%.Image result for maarian ohdake

Vaikutus ja käyttö

Siemenissä olevan silymariinin on havaittu edistävän maksasolujen uudelleen kasvamista virusten tai haitallisten aineiden aiheuttamien vaurioiden yhteydessä. Silymariiini näyttää muuttavan myös maksasolujen rakennetta niin, että haitallisten aineiden soluun pääsy vaikeutuu. Tästä seurauksena maksa voi käsitellä haitallisia aineita hitaassa tahdissa ylikuormittumatta.
Silymariinia käytetään maksasairauksien, kuten hepatiitin, kirroosin ja sappikivien hoidossa.
Maarianohdakkeen antioksidanttinen vaikutus ehkäisee maksasoluja tuhoavien leukotriinien ja vapaiden radikaalien vaikutusta ja pitää maksan antioksidanttientsyymin glutationin tason korkeana. Joissain tutkimuksissa maarianohdakkeen on havaittu lisäävän glutationipitoisuutta jopa 33 prosenttia.
Jos estrogenitaso on korkea esim. endometrioosin vuoksi, silymariini auttaa maksaa käsittelemään estrogeenin normaalia tehokkaammin, millä on oireita lieventävä vaikutus. Annostus 70-200mg silimariinia 3krt teevalmisteina / pv aterioiden välillä. Maksan toimimisen tulisi muuttua viiden päivän kuluessa ja kohenemisen tulisi jatkua vähintään kolme viikkoa.
Aasiassa pilkotaan maarianohdakkeen lehtiä ja versoja salaatteihin. Kasvin vartta voi kuorittuna ja höyrytettynä syödä lämpimänä kasvisateriana. Ranskassa käytetään nuoria lehtiä ja avautumattomia kukkamykeröitä latva-artisokan tapaan.

Käytössä huomioitavaa

Maarianohdake voi aiheuttaa allergiaa (esim. mykerökukkaisille allergisia), lopeta käyttö, jos oireita ilmenee. Ei saa käyttää raskaus- ja imetysaikana. Yliannostus voi aiheuttaa oksentelua. Ainoa raportoitu sivuvaikutus silymariinin käytössä on lievä laksatiivinen vaikutus, joka aiheutuu lisääntyneestä sappinesteestä. Maarianohdake tuntuu tehoavan parhaiten, kun se otetaan aterioiden välillä.

Aminohappo N-ACETYl Cysteine 

Image result for N-Acetyl cysteine
Yleistiedot
N-asetyylikysteiini on peräisin aminohaposta L-kysteiinistä. Aminohapot ovat proteiinien rakennuspalikoita. N-asetyylikysteiinillä on monia käyttötarkoituksia lääkkeenä.

Ihmiset ottavat N-asetyylikysteiiniä suun kautta atsetaminofeenin (tylenolin) ja hiilimonoksidimyrkytyksen torjumiseksi. Sitä käytetään myös rintakipuun (epävakaan angina), geneettisiin tiloihin, joita kutsutaan lysosomaalisiksi varastointihäiriöiksi, sappikanavan tukkeutumiseksi pikkulapsilla, amyotrofista lateraaliskleroosia (ALS, Lou Gehrigin tauti), Alzheimerin tautia, allergisia reaktioita kouristuslääkkeelle fenytoiinille ( Dilantin), silmäinfektio, jota kutsutaan keratokonjunktiviitiksi, ja influenssaoireet. Sitä käytetään myös sellaisen veren rasvapitoisuuden alentamiseen, jota kutsutaan lipoproteiiniksi (a), homosysteiinitasoiksi (mahdollinen sydänsairauksien riskitekijä) sekä sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskistä vakavan munuaissairauden sairastuneilla. Sitä käytetään myös bipolaarisen häiriön, traumaattisen stressihäiriön (PTSD), skitsofrenian, aineen käytön häiriöiden ja Touretten oireyhtymän hoitoon.

N-asetyylikysteiiniä otetaan myös suun kautta hepatiitin, munuaissairauden, kuulon heikkenemisen, haavaisen paksusuolitulehduksen, monirakkulan munasarjojen oireyhtymän (PCOS), alhaisen verenpaineen, lupuksen, tiettyjen vaihdevuosien jälkeen ilmenevien tilojen, lihasvaurion, leikkauksen jälkeisen palautumisen jälkeen. , haiman turpoaminen (haimatulehdus), kokaiiniriippuvuus, korkeussairaus, Helicobacter pylori -bakteerien aiheuttama infektio ja sydämen rytmihäiriöiden riskin vähentäminen leikkauksen jälkeen. Sitä voidaan käyttää myös geneettisiin tiloihin, joita kutsutaan adrenoleukodystrofiaksi (ALD), erytropoieettiseksi protoporfyyriaksi (EPP) ja perinnölliseksi hemorragiseksi telangiektasiaksi (HHT).

Jotkut käyttävät N-asetyylisysteiiniä oraalisesti pitkäaikaisen keuhkoputkentulehduksen, kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden (COPD), kystisen fibroosin, heinänuhan, ihmisen immuunikatoviruksen (HIV), keuhkosairauden, jota kutsutaan fibrosoivaksi alveoliittiksi, autismiksi, pään ja kaulan syöpään, kolorektaaliseksi syöpä ja keuhkosyöpä. Sitä käytetään myös joidenkin epilepsian muotojen, korvatulehdusten, munuaisdialyysin komplikaatioiden, kroonisen väsymysoireyhtymän (CFS), Sjogrenin oireyhtymän kutsuvan autoimmuunisairauden hoitoon. Sitä voidaan käyttää estämään urheiluvamman komplikaatioita, keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen ja alkoholin käytöstä aiheutuvan maksavaurion. Jotkut käyttävät N-asetyylisysteiiniä flunssan ja H1N1 (sikojen) influenssan hedelmällisyyden ja immuniteetin parantamiseksi. Sitä käytetään myös raskaiden metallien, kuten elohopean, lyijyn ja kadmiumin, detoksifiointiin.

N-asetyylikysteiiniä otetaan myös suun kautta suojaamaan ympäristöä aiheuttavilta epäpuhtauksilta, mukaan lukien hiilimonoksidi, kloroformi, uretaanit ja tietyt herbisidit; syöpähoitoon käytettävien lääkkeiden toksisuuden vähentäminen; tiettyjen antibioottien aiheuttaman kuulovaurion vähentäminen; krapula-oireiden hoitaminen; tiettyjen röntgensäteiden väriaineiden aiheuttaman munuaisvaurion estäminen; ja hoitamaan kompulsiivisia hiustenvetoja (trikotillomania).

N-asetyyli-kysteiiniä levitetään iholle geneettisen tilan hoitamiseksi, joka tunnetaan lamellireaktioosina. Sitä käytetään myös suuhun hammasplakin vähentämiseksi. Lisäksi sitä levitetään silmään kuivien silmien parantamiseksi.

Terveydenhuollon tarjoajat antavat N-asetyylikysteiiniä laskimonsisäisesti (IV) asetaminofeenin (tylenolin) yliannostuksen, akryylinitriilimyrkytyksen, amyotrofisen lateraaliskleroosin (ALS, Lou Gehrigin tauti), munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä maksan vajaatoiminnan (hepatorenaalinen oireyhtymä), haiman turvotuksen (haimatulehdus) yhteydessä. ), rintakipu yhdessä nitroglyseriinin kanssa, sydänkohtaus yhdessä nitroglyseriinin ja streptokinaasin kanssa sekä kuolemaan johtavan monielinvaurion estäminen. Laskimonsisäisesti N-asetyylikysteiiniä voidaan käyttää parantamaan leikkauksen jälkeistä elpymistä, vähentämään sydämen rytmihäiriöitä leikkauksen jälkeen, hoitamaan adrenoleukodystrofiaa (ALD) tunnetun geneettisen tilan, parantamaan liikunnan suorituskykyä, hoitamaan akuuttia hengitysvaikeusoireyhtymää (ARDS), parantamaan keuhkojen toimintaa sepsispotilailla ja estää tiettyjen röntgensäteiden väriaineiden aiheuttama munuaisvaurio. Sitä käytetään myös haimatulehdukseen, maksansiirtoihin, malariaan ja sydämen ohitusleikkaukseen (CABG). IV antaa myös sen vähentää nitraattitoleranssia.

N-asetyylikysteiiniä käytetään joskus rektaalisesti olosuhteissa, jotka tunnetaan nimellä mekonium ileus ja meconium ileus -ekvivalentti.

N-asetyylikysteiiniä hengitetään joskus hengitettynä (hengitetään keuhkoihin) tai annostellaan kurkkuun putken läpi tiettyjen keuhkosairauksien, kuten astman, keuhkokuumeen, kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden (COPD), keuhkoputkentulehduksen, emfyseeman, kystisen fibroosin ja muiden hoitoon. Sitä käytetään myös auttamaan ihmisiä valmistautumaan diagnostiikkaan keuhkotesteihin ja auttamaan ihmisiä, joilla on putki henkitorvessa.

Kuinka se toimii?
N-asetyylisysteiini käsittelee asetaminofeenimyrkytystä sitomalla maksassa muodostuvat asetyaminofeenin myrkylliset muodot. Se on myös antioksidantti, joten se voi olla osallisena etukäteen

Lisätietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti